Over BREEAM: certificaten, quickscan en de kosten

BREEAM betekent Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een instrument dat de duurzaamheid van constructies test. De Nederlandse versie heet BREEAM-NL.

Bent u van plan om een project te starten op het gebied van nieuwbouw, renovatie, gebiedsontwikkeling, sloop en demontage? Dan kunt u aan de hand van het bijbehorende BREEAM-keurmerk inzicht krijgen in de duurzaamheid van het project.

 

Wat is BREEAM-NL?

BREEAM is een duurzaamheidslabel dat eind jaren tachtig is bedacht door een Engels onderzoeksinstituut. Nu is er ook een Nederlandse versie. In samenwerking met Nederlandse marktpartijen heeft de Dutch Green Building Council voor de Nederlandse markt een richtlijn voor duurzaamheid ontwikkeld die aansluit op de hier geldende wet- en regelgeving.

Meer informatie

BREEAM-certificaten

Aan de vier keurmerken gebiedsontwikkeling, nieuwbouw en renovatie, In-Use (het monitoren van een bestaand gebouw) en sloop en demontage zitten certificaten verbonden. Van belang is dat u tijdig begint met de procedure voor het behalen van een certificaat. Sommige certificaten kennen een houdbaarheidsdatum, andere zijn tijdloos.

Meer informatie

Scores binnen BREEAM

Elk keurmerk heeft zijn eigen beoordelingsrichtlijnen die bestaan uit duurzaamheidscategorieën. Zo’n categorie is opgebouwd uit credits , ook wel deelscores, die u moet vervullen. Bij elkaar opgeteld vormen deze credits de totaalscore. Hoe meer deelscores u vervult hoe hoger de score. Deze totaalscore wordt uitgedrukt in een ster of meerdere, maximaal vijf. Vervolgens ontvangt u een certificaat.

Meer informatie

BREEAM-quickscan

Om te weten te komen welke totaalscore een project kan behalen, is het mogelijk een BREEAM-quickscan uit te voeren. Deze analyseert de mogelijkheden voor het verkrijgen van een score en de hieraan verbonden kosten. Als onafhankelijk bouweconomisch adviesbureau kan IGG deze scan uitvoeren. Download [hier] voor een voorbeeld van een quickscan-analyse. Hier voor een offerte.

Meer informatie

Beoordelingsrichtlijnen

Elke keurmerk heeft andere beoordelingsrichtlijnen. Zo gaat het bij gebiedsontwikkeling om onder andere gebiedsmanagement, ruimtelijke ontwikkeling en welzijn&welvaart. Bij nieuwbouw en renovatie om onder andere energie, gezondheid en transport. Bij In-Use onder andere om water, gezondheid en afval. Bij sloop en demontage onder meer om materialen, vervuiling en ecologie.

Meer informatie

De kosten van BREEAM

Wat zijn de kosten voor het bemachtigen van een BREEAM-NL-certificaat? Wie wil voldoen aan de criteria zal in het geval van een BREEAM-certificaat ook extra moeten investeren. IGG onderzoekt en analyseert de kosten en baten per score. Zo krijgt u helder voor ogen welke keuzes u kunt maken op het gebied van investeringen.

Meer informatie