Duurzaam bouwen nieuws

Hieronder vindt u de laatste nieuwsfeiten ....

 

Handreiking: Eenvoudig toepasbare biobased isolatiematerialen
28-3-2024 Het Lente-akkoord is met een groep corporaties, ontwikkelaars en investeerders bezig met kennisontwikkeling en -deling op het vlak van biobased bouwen. De startpublicatie van deze groep is een handreiking over eenvoudig toepasbare biobased isolatiematerialen. Hierin worden de 5 meest laagdrempelig toepasbare materialen besproken.

Gesprek in Tweede Kamer over circulair bouwen
15-3-2024 Sander Woertman, programmaleider Lente-akkoord, was o.a. namens NEPROM aanwezig tijdens een rondetafelgesprek circulair bouwen om de visies van de samenwerkende brancheverenigingen in te brengen.

Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit februari 2024
29-2-2024 Dit is de eerste nieuwsbrief van 2024 met acht interessante nieuwsberichten. Wij wensen u veel leesplezier.

Handreiking: rekenen aan integrale CO2-emissie door nieuwbouwwoningen
29-2-2024 Om met Nederlandse woningbouw aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen is integraal inzicht in de CO2-uitstoot door energieverbruik en materiaalgebruik op korte termijn cruciaal. Dat kan met de Quick Carbon Indicator (QCI). Lente-akkoord maakte een handreiking met praktijkberekeningen en bevindingen voor marktpartijen, corporaties en gemeentes.

Informatiebijeenkomst op het gebied van Biobased bouwen
29-12-2023 Bent u actief op het gebied van biobased bouwen? Heeft u belang bij goede, duidelijke afspraken over dit onderwerp of op deelthema's binnen biobased bouwen? Meldt u dan aan voor 8 februari 2024! Er zijn geen kosten verbonden voor deelname aan deze informatiebijeenkomst. Het doel van deze informatiebijeenkomst is het inventariseren waar de biobased bouwen marktpartijen behoefte aan hebben. Waar worden al afspraken over gemaakt en wat ontbreekt nog? Ons bredere doel: een samenhangend, toegankelijk en breed gedragen stelsel van afspraken en standaarden voor biobased bouwen, in samenwerking en afstemming met andere partijen, nationaal en internationaal.

Overheid stimuleert biobased bouwen
12-12-2023 De ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased bouwen is een zeer kansrijke methode om de milieu-impact van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen. De uitstoot van CO2 is lager en er zijn minder niet-hernieuwbare grondstoffen nodig, omdat materialen steeds weer aangroeien.

Nieuwsbrief Bouwen met Kwaliteit november 2023
1-12-2023 In deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2023 13 onderwerpen o.a. informatie over het webinar verduurzaming particuliere verhuur op 14 december 2023, circulair bouwen, de lancering van de nationale aanpak biobased bouwen, aanpassing van de subsiddieregeling voor VvE's en meer interessante onderwerpen over de gebouwde omgeving.

Steeds meer corporaties bouwen in hout
27-11-2023 Woningcorporaties zullen de komende jaren meer dan 250.000 woningen bouwen om de woningnood het hoofd te bieden. Tegelijkertijd is er de noodzaak en het streven om meer in hout te bouwen. Houtbouw brengt relatief weinig CO2-uitstoot met zich mee, sterker nog, door massaal in hout te bouwen wordt koolstof voor decennia opgeslagen. Deze longread geeft een overzicht van sociale en betaalbare woningbouw in hout

Aanbiedingsbrief bij Nationale Aanpak Biobased Bouwen
13-11-2023 Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Deze aanpak heeft als doel een markt voor biobased bouwen te ontwikkelen. Het ondersteunt de verdere verduurzaming van de landbouw, industrie en gebouwde omgeving, en draagt bij aan een meer circulaire bouweconomie, natuurontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit

Gemeenten vragen landelijke politiek om écht duurzame bouwnormen
20-10-2023 Als we doorbouwen zoals we nu doen zijn we in 2027 door ons CO2-budget heen en halen we de maximaal anderhalve graad opwarming niet.” Geen citaat van een activist of wetenschapper, maar van Astrid Janssen, wethouder Wonen van de gemeente Amersfoort. Samen met drie collega-wethouders roept zij het kabinet op tot strengere normen voor duurzaam of toekomstgericht bouwen. Zelf geven ze het goede voorbeeld.