Wat houdt een BREEAM score in?

Een BREEAM score geeft aan hoe hoog een project scoort op de duurzaamheidsladder. Zo’n score wordt uiteindelijk omgezet in een certificaat, waardoor het voor iedereen direct duidelijk is wat de duurzaamheidsprestatie is van een project. Om een certificaat te verkrijgen moet u credits vervullen.

Deze credits horen bij verschillende beoordelingsrichtlijnen, variërend van gezondheid tot afval, van vervuiling tot management. De beoordelingsrichtlijnen vallen op hun beurt onder duurzaamheidscategorieën die vervolgens deel uit maken van van een duurzaamheidskeurmerk.

Een BREEAM score drukt zich uit in sterren: van één tot en met vijf. Eén ster staat voor pass, twee sterren voor good, drie sterren betekenen very good, vier sterren excellent en vijf sterren outstanding.

 

Kosten voor een BREEAM score

Een creditlijst bestaat uit 35 verschillende credits. Een voorbeeld: bij de categorie energiebesparing kunt u punten winnen door energiezuinig te bouwen. Het is niet nodig om voor een ‘good’ alle credits te halen.

Aan de vervulling van een creditlijst, die leidt tot een BREEAM score en vervolgens een certificaat, zitten kosten verbonden, zoals voor het doen van investeringen en het bouwen zelf.

Een quickscan geeft u bij een bouwproject inzicht in wat u moet doen om een BREEAM score te behalen. Tegelijkertijd krijgt u een indicatie van de kosten en opbrengsten. Een BREEAM expert kan u hierin begeleiden.